Hz. Ali (r.a) “Allah’ın nuru, nar yiyenlerin kalbindedir.” buyurmuştur.
Biyolojik süreçleri hızlandırmada çok etkilidir. Sindirim sistemindeki bütün bozuklukları düzeltir, kanı temizler. Kalp zafiyeti, akciğer hastalıkları, iç yaralar, rahim akıntısı, safra kesesi rahatsızlığı, kusma, basur, sivilce ve uçuklarda kullanılır. Nar suyu, bal karışımı sindirimi kuvvetlendirir. Kabuğu yeşil olan idrarı arttırır. Ekşi nar iltihaplı hastalıklara ve diyabete, tatlısı ise boğaz ve göğüs hastalıklarına ilaçtır. Nar, ateşli hastalıklara şifadır. Çekirdekleri ve iç kabuğu ile yenirse, kabızlığı önler, mideyi temizler. Mevsiminde içilen nar suyu cildi temizler ve parlatır. Çekirdeksiz nar ve saf nar suyu kabızlık yapar. O yüzden nar suyu içerken, günde 1-2 defa üzüm veya incir yemek gerekir.
Nar kabuğu ishali kesmede ve kurt düşürmede ilaç olarak kullanılır.
- Narın dış kabuğu kurutulur ve öğütülür. Sabah-akşam birer çay kaşığı su ile yutulur. Çocuklara ise ½ çay kaşığı veririlir, bal ile karıştırılır. İshali durdurur, kurtları düşürür, sarkık mideyi toparlar.
- Üstüste 4-5 gün çekirdekleriyle beraber nar yemek bağırsak kurtlarını düşürür, ishali durdurur ve bağırsak yaralarını kapatır.
- 1 çorba kaşığı kavrulmuş ve öğütülmüş pirinç ve 1 çorba kaşığı ince kesilmiş nar kabuğu 400 gr. Suda kaynatılır ve 4 defada içilir veya tamamı lavman için kullanılır. İshali durdurur, mide ve bağırsak yaralarını kapatır.
- Nar çekirdekleri kurutulur ve öğütülür. Günde 2 defa, 1’er çay kaşığı olmak üzere suyla yutulur. İshali durdurur, mide ve bağırsak yaralarını kapatır.
- Ekşi nar suyu sivilcelere ve uçuklara sürülür.
- Mide iltihabına karşı ve idrar söktürmek için, ekşi (bal ile olabilir) veya tatlı nar, çekirdekleriyle beraber yenir.