Sarı Halilenin Faydaları Nelerdir?

“Doğu Geleneksel Tıbbı’nın altın çekirdeği”
“Vücuttaki tüm hücrelere yaşam verir. İçlerindeki enerjiyi yeniler. Haritaki (Halile), insana; annenin çocuğuna baktığı gibi bakar..”
– Prof. Dr. Vinad Upadhyay

Merhaba dostlar. Bugünki yazımızda muazzam bir toksin atıcı olan sarı halilenin faydalarını konu edeceğiz. Kurtuluş Orman Çiftliği sahibi Cengiz Beyin ifadesiyle (ben de ilk olarak ondan duydum) Kral ve kardeşi diye tarif ettiği kara halile ve sarı halileden sarı halileden bahsedeceğiz. Daha önceki Mucizevi bitki kara halilenin faydaları adlı yazımızı okuyarak kara halilenin de faydalarını öğrenmenizi ve uygulamanızı çok isterim.

Sarı Halile daha çok doğu Hindistanda yetişmektedir. Latince ismi terminalia’dır. Hindistan ve çevresinde olmasına rağmen sıcak iklimlerde de yetişir.

Sarı Halilenin faydaları oldukça fazladır. Kabızlığı giderir, vücud direncini arttırır ve kuvvet verir, kansızlığa ve zayıflığa oldukça iyi gelir, bu gibi faydaları sadece bir kaçıdır. Ayrıca sinir sistemini iyileştirerek refleks ve buna benzer sinir sistemi hareketlerinin iyileşmesinde önemli rol oynar. Nefes darlığı, astım gibi rahatsızlıklarda da oldukça faydalıdır. Genellikle tütün mamülleri tüketimi sebebi ile oluşan balgamı atmada etkilidir. Ayrıca cinsel gücü arttırır.

Çevre kirliliği, UV ışınları, toksik kimyasallar, sigara ve alkol kullanımı gibi nedenlerden dolayı insan vücudunda serbest radikaller üretilir. Organizmada serbest radikallerin aşırı artışı oksidatif stres adı verilen bir duruma neden olur. Bu radikaller hücre zarı lipitlerini, DNA ve proteinlerini potansiyel hedef olarak görerek ve bu moleküllere zarar vererek kanser, damar sertliği, inflamatuar hastalıklar, yaşlanma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları, diyabet, Parkinson ve Alzheimer gibi birçok hastalığa neden olurlar. İşte sarı halile (ve sarı halile gibi yüksek bileşenli ve antioksidanlı bitkiler) burda devreye girerek serbest radikallerle savaşır toksinleri atar ve hücreyi yeniler.

Farklı araştırmacılar, sarı halilenin gallik asit, ellagik asit, tannik asit, etil galat, chebulagik asit, chebulinik asit, korilagin, beta sitosterol, kafeik asit, terpinen, terpinenol, mannitol ve askorbik asit gibi bileşenleri içerdiğini tespit etmiştir.

Ağır metal atımı, yüksek doz aşı etkilerinin temizlenmesi, ilaç kalıntılarından kurtulma amaçlı da kullanılmış ve olumlu sonuçları raporlanmıştır.

Kara ve Sarı halile beraber kullanıldığında Ayurveda’nın mizaçları olan Pitta, Vata ve Kapha’yı dengeler. Bu sebeple Doğu’da halilenin özgüveni dahi arttırdığı, iletişimi geliştirdiği ve çoğu kaygı, depresyon, öfke, korku gibi duygu bozukluklarının tedavisinde kullanılmıştır.

Ayrıca hücre yenileyici, doğurganlığı, libidoyu arttırıcı, karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde tedavi edici etkisi bilinmektedir. Kara halile ile beraber kullanmanızı tavsiye ederim. Şahsen ben de kullanıyorum mütĥiş bir toksin atıcı ve hücre yenileyicidir.

Sarı Halilenin Faydaları Nelerdir?

  • Ağır metal ve toksin atıcı
  • Karaciğer, safra kesesi ve pankreas üzerinde iyileştirici etkisi
  • Hücre yenileyici
  • Doğurganlığı arttırıcı
  • Libidoyu yükseltir.
  • Pitta, vata ve kapha’yı dengeler.
  • Kabızlığı giderir
  • Vücut direncini arttırır.
  • Zayıflığa iyi gelir
  • Astım ve nefes darlığı gibi rahatsızlıklarda etkilidir.
  • Balgam atıcıdır.
  • Sinir sistemini iyileştirerek refleks gibi sinirsel faaliyetleri olumlu etkiler ve iyileştirir
  • Yüksek bileşenler içerir

Daha detaylı bir kaynak istiyorsanız Kurtluş Orman Çiftliği‘ ne bakınız.

Sarı Halile Nasıl Kullanılır?

Ben çay olarak tüketiyorum. 3 tane suya atıp biraz kaynatıp içiyorum. Yutabilirsiniz, öğütüp yoğurt ve balla tüketebilirsiniz. Daha detaylı kullanım önerisi için Kurtuluş Orman Çiftliği’ne bakınız.

Kaynak:Kurtuluş Orman Çiftliği, Ceviz Dünyası, Hamdard Türkiye

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir