Doğal Antibiyotik Sarımsağın Faydaları Nelerdir?

Mucize antibiyotik sarımsağın faydalarını konu edeceğiz. Sarımsağın faydalarını bilmeyen oyktur. Geçmişten bu yana şifa kaynağı olarak kullanılmıştır. Yapılan araştırmalarda sarımsağın faydalarını net bir şekilde ortaya koymuştur.

Sarımsak, Latince adıyla Allium Sativum, soğan ailesine ait bir türdür. Sonbaharda ekilir. İlkbaharda toplanır. Tarihte Mısırlılar tarafından medikal amaçlarla kullanılmıştır. Günümüzde enfeksiyon, soğuk algınlığı, diyabet, kalp hastalığı ve bir dizi başka bozukluğun tedavisinde kullanılır.

Klinik olarak kan basıncını, kolesterolü ve glikoz konsantrasyonunu düşürmenin yanı sıra, damar sertliği ve kanseri önlemede değelendirilmiştir.

Sarımsak tütekimi ağız, mide, yemek borusu, kolon ve prostat kanseri riskiyle ters orantılıdır.

Sarımsak, içerisinde bulunan sulfosid ve allisin maddeleriyle antibiyotik etkisi göstermektedir. Bakterilere karşı savaşırken, farklı bakteri türlerinin oluşmasını engellemektedir. Allisin ve kükürt içeriği, parazitlere karşı öldürücü bir rol oynamaktadır. Bu içeriklerden ötürü sarımsak, kimyasal antibiyotiklerin aksine bağırsak florasında bulunan faydalı mikroorganizmalarında sağlığını desteklemektedir.

Sarımsak (Taze) Besin İçeriği (100 gram)

  • Enerji: 149/623 (kcal/kJ)
  • Su: 58.58 g
  • Protein: 6.3 g
  • Yağ: 0.5 g
  • Karbohidrat: 33.06 g
  • Lif: 2.1 g
  • Ca: 181 mg
  • Fe: 1.7 mg
  • Mg: 25 mg
  • P: 153 mg
  • K: 401 mg
  • Na: 17 mg
  • Zn: 1.16 mg
  • Cu: 0. 299 mg
  • Mn: 1.672 mg
  • Se: 14.2 µg
  • C Vitamini: 31. 2 mg
  • B6 Vitamini: 1.235 mg
  • E Vitamini: 0.08 mg
  • K Vitamini: 1.7 µg


Sarımsağın Faydaları

  • Bağışıklığı güçlendirerek hastalıklara karşı korur
  • Sarımsak doğal bir antibiyotiktir
  • Bakteri, mantar ve parazitleri vücuttan uzak tutar
  • Kolesterol düzeyini düşürmeye yardım eder
  • Kan basıncını düşürür
  • Kalp hastalıkları riskini azaltır
  • Alzheimer ve demans gelişme riskini önlemeye yardım eder
  • Kemik sağlığını destekler
  • Serbest radikallere karşı korur
  • Tansiyonu düşürür
  • Egzersize bağlı kas hasarlarını azaltır
  • Mesane enfeksiyonlarına karşı etkilidir
  • Karaciğeri korur
  • Sarımsak manganez, B6 ve C vitamini yanı sıra selenyum ve lif kaynağıdır


Kanı temizler, akciğer, karaciğer, safra kesesi ve kalbi kuvvelendirir. İltihabı kurutur ve bütün hastalıkları yok eder. Atar damarlarındaki kireçlenme, daralma ve tıkanıklığı gidermek için sarımsaktan daha iyi bir ilaç yoktur. Kurtları döker, tüberküloz bakterisi dahil zararlı mikropları, virüsleri ve parazitleri öldürür, tansiyonu ve ateşi düşürür, kanı sulandırırır, iştahı açar. Ateşli şişlikleri indirir, iltihaplı yarayı açarak iltihabın akmasına yardım eder. Yaradaki akıntıyı temizleyip yarayı kapatır, kanı kolesterolden arındırır, yüz rengini güzelleştirir, salgı bezlerinin normal çalışmasını sağlar. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, genetik mutasyonlara karşı direnci arttırır.

Vitamin ve mineral kaynağıdır

Kalorisi düşük olan sarımsak C vitamini, B6 vitamini ve manganez açısından zengindir. Sarımsağın içeriğinde % 84.09 su, % 13.38 organik madde, %1.53 inorganik madde bulunmaktadır. 33 çeşit kükürt bileşiği olan sarımsak; çinko, germanyum, A, B1 ve C vitaminleri içermektedir.

Soğuk Algınlığı Gibi Hastalıklarda Yardımcıdır

Ekim ve Şubat ayları arasında 146 kişi üzerinde yürütülen 12 haftalık bir çalışmada, sarımsağın soğuk algınlığı üzerindeki olumlu etkileri gözlendi. Gündelik olarak sarımsak tüketenler, tüketmeyen plasebo grubuna göre %65 oranında daha az soğuk algınlığına yakalandılar. Aynı zamanda hastalığın semtpomları sarımsak tüketenlerde yalnızca 1.5 gün sürerken, tüketmeyen grupta 5 gün kadar sürdü [3].

120 kişi ile yapılan bir diğer çalışmada, 60 kişilik bir gruba günde 2.56 gram sarımsak özü verilerek farklılıklar gözlendi. Sonuçta, sarımsak özünü tüketen grubun soğuk algınlığı veya grip olarak geçirdiği günler diğer gruba kıyaslandığında, %61 oranında daha az geçirdikleri görüldü [4].

Yüksek Tansiyonu Düşürür

Kalp krizi gibi birçok hastalığa neden olarak her yıl dünyada en çok ölümlerden sorumlu olan hastalıkların nedenlerinden biri de ne yazık ki yüksek tansiyondur. Sarımsağın faydalarından biri de yüksek tansiyonu düşürebilmesidir.

24 hafta boyunca 300-1500 mg sarımsak tabletleri verilen hasta gruplarında, Atenolol (yüksek tansiyonu tedavi etmek için verilen bir beta-blocker türü ilaç) ilacını kullanan gruba kıyaslanabilir ölçüde tansiyonda düşme gözlendi [5].

Kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcıdır

Sarımsak kolesterolü yüksek olanlarda, toplam ve kötü kolesterolü azaltmaya yardım eder.

Sarımsağın kan basıncını düzenleyici etkisi söz konusudur

Yüksek tansiyon, kalp krizi ve felç gibi kalp sağlığının risk faktörü olan kan basıncını düzenlemeye ve kontrol etmeye yardımcıdır. İçerdiği allisin sayesinde kan damarlarınızı gevşeterek kanın daha kolay akmasını sağlayabilir.

Alzheimer ve demans gibi hastalıklar için önleyicidir

Sarımsak serbest radikallerin neden olduğu oksidatif hasarı ve yaşlanma kaynaklı ortaya çıkabilen Alzheimer ve demans gibi bilişsel sorunları geciktirmeye yardım edebilir. Antioksidan açısından zengindir ve antioksidanların oksidatif stresi önemli ölçüde azaltabileceğini ortaya koyan araştırmalar bulunmaktadır.

Kemik sağlığını iyileştirebilir

Sarımsak menopoz sonrasında ortaya çıkan kemik sağlığı gibi sorunlar için yardımcıdır. Sarımsağın osteoporoza yol açan oksidatif stresi azalttığına dair çalışmalar bulunmaktadır.

Allicin serbest radikallere karşı korur

Sarımsağın içeriğindeki allicin maddesinin öncüsü olan ve kükürt içeren ‘alliin’ bulunur. Sarımsak hücreleri soyulma, kesme veya doğrama ile hasar gördüğünde, havanın etkisiyle içeriğinde bulunan alliin ile hemen reaksiyona giren alliinaz adı verilen bir enzim salınır. Bu reaksiyon sonucunda allicin ortaya çıkar. Allicin, kandaki iki antioksidan enzim olan katalaz ve glutatyon peroksidazın seviyesini yükseltir. Bu şekilde, vücuttaki hücre zarına zarar verebilecek daha fazla serbest radikal önlenebilir.

Sarımsak doğal bir antibiyotiktir

Sarımsak geleneksel olarak bağırsak problemleri (şişkinlik, fermantasyon süreçleri ve kramp benzeri ağrı durumları) ile soğuk algınlığı ve grip için kullanılmaktadır. Aynı zamanda iyi bir selenyum kaynağıdır. Selenyum metabolizma, bağışıklık sistemi, tiroid bezi ve sağlıklı cilt ile tırnaklar için önemli olan temel elementtir. Özellikle allicin ve kükürt bileşikleri, her türlü patojen mikroorganizma ve parazitlere (bakteriler, virüsler, mantarlar, amipler, solucanlar) karşı öldürücü özelliğe sahiptir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir

Bu nedenle sarımsak, kimyasal antibiyotiklerin aksine sağlıklı bağırsak florasının korunmasını destekleyen doğal bir antibiyotik olarak tanımlanabilir. Bağırsak florası, bağışıklık sisteminin en büyük bölümünü oluşturduğu için sarımsak, bağışıklık sisteminin güçlenmesine de katkı sağlamaktadır. Sağlam bir bağırsak ayrıca besin maddelerinin daha iyi emilmesini ve kullanılabilirliğini sağlar, bu da hücrelere daha yararlı öğelerin ulaşması anlamına gelir.

Sarımsak mesane enfeksiyonlarına karşı etkilidir

Yapılan bir araştırmada, sulu sarımsak özlerinin hali hazırda antibiyotiklere direnç geliştirmiş olan bakterileri öldürebileceği belirlenmiştir. Bazı bakteriler, her yıl milyonlarca insanı etkileyen mesane enfeksiyonlarına (sistit) neden olabilmektedir. Sarımsak, idrar yolu enfeksiyonlarından dertli olan kişiler tarafından kullanılabilir ve bu sayede ve iyileşmeyi hızlandırabilir.

Sarımsak kanser tedavisinde kullanılır

Sarımsağın içeriğinde bulunan sülfür bileşiklerinin, kanser önleyici etkisi bulunmaktadır. Allicinin dönüşümü, yağda çözünen iki madde üretir; dialil sülfür (DAS) ve dialil disülfür (DADS). Sarımsaktaki bu kükürt bileşiklerinin tümör oluşumunda yer alan iki işlemde etkili olduğu varsayılmaktadır. Bu bileşikler, bir yandan kanserojen maddelerin reaktivitesini azaltmakta ve eliminasyonunu hızlandırmaktadır. Böylece DNA daha az zarar görmektedir. Öte yandan, bu bileşikler kanser hücrelerinin büyümesini bozabilir ve böylelikle apoptoz (intihar) yoluyla hücre ölümlerini başlatabilir. Bunu yaparken, tümörlerin yayılmasını engellerler. Sarımsağın kolon kanseri, mide ve yemek borusu kanseri, akciğer ve meme kanseri için önleyici etkileri kanıtlanmıştır.

Sarımsak kanser riskini azaltır

Anti-enflamatuar, antioksidan kaynağı olan sarımsak, akciğer ve prostat kanserine karşı inhibe edici etkileri ön plana çıkmaktadır. Bu konuda Çin’de yapılar iki araştırma dikkat çekmektedir. Hem sarımsak hem de yeşilçay bu nedenle bu kanser türünde koruyucu faktörler olarak ön plana çıkmaktadır. Bilim adamları sarımsak ve yeşil çayın, tipik akciğer kanseri risk faktörlerinin (sigara içmek, kızarmış yiyecekler yemek vb.) etkisini azalttığını öne sürmektedir. Kullanıma hazır hale getirilen sarımsak preparatları, prostat kanseri ve iyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde uzun süredir kullanılmaktadır.

Sarımsak karaciğeri korur

Sarımsak, hücre duvarlarını güçlendirerek ve organizmanın kendisine zararlı olan toksik maddelerden arınması işlemi olan ‘detoksifikasyon’ işleviyle karaciğeri destekleyerek yıpranmasını önler. Ayrıca sanımsak, ağır metal zehirlenmesinde (cıva, kadmiyum) veya alkol tüketiminin olumsuz sonuçlarını azaltmak için kullanılabilmektedir.

Sarımsak Kürleri;

İçme suyunu değiştirmeye mecbur kalan insan, sarımsak yemelidir. Bu şekilde yeni suya alışma sürecini kısaltmış ve kolaylaştırmış olur.

  • Hızlı çöküntülerden korunmak isteyen yaşlılar hergün sarımsak yutmalı veya 3 diş sarımsak ezip bal şurubu ile içmelidir.
  • Bir baş sarımsak + 10 tane taze yeşik zeytin + 1 tane orta boy havuç, 500 gr. su ile pişirildikten sonra ezilip süzülür. Busu, adet kanamasını söker, doğumdan sonra eşin atılmasını sağlar, karında su toplanmasına çok iyi gelir.
  • Çiğ sarımsak yemek krampları yok eder, gazı giderir, adet kanamasını uyarır ve doğum sonrasın eşin kolay atılmasını sağlar.
  • Pişmiş sarımsak yemek, sesi ve boğazı temizler, öksürüğü yumuşatır ve arttırır, göğüs ağrılarını dindirir.
  • Bir baş sarımsağı iyice dövüp 500 gr. bal şurubu ile karıştırarak lavman yapmak yapışkan balgamı ve safrayı söktürür, siyatik ağrılarını hafifletir, kurtları düşürür.
  • İyice dövülmüş sarımsak ateşli şişliklere (çıbanlara, eomatizmal eklemlere, emziren kadının göğsüne) sarılır, hastanın dayanabildiği sürece bekletilir. Deriyi delerek iltihabı dışarı akıtır.
  • Sarımsak rendeleyerek yara ve mantar üzerine sarmak iyileşmeyi sağlar, kafa derisine sürmek, saç dökülmesini önler ve durdurur, bitleri öldürür.

Uyarı:Cilt üzerine konulan sarımsak dikkatli takip edilmelidir. 10-15
dakikadan fazla bekletildiğinde yanık olabilir. Bu durumda yanık
üzerine patates veya havuç rendeleyerek koymak gerekir.

  • Burna sarımsak suyu damlatmak nezleyi giderir. Kulağa damlatmak, delinen kulak zarını iyileştirir, birleştirir.
  • Günde 3-7 diş sarımsak yutmak, bağırsakların sağlığı ve çalışması için çok faydalıdır.
  • Bir baş sarımsağı kabuklarını soymadan buharda veya pilav içinde pişirerek yemek kurt dökmeye yardımcı olur.
  • Ağır enfeksiyon hastalıklarında (verem, AIDS v.s) her sabah 3 baş sarımsak dövüp ballı su ile karıştırarak içmek gerekir.
  • Bir baş sarımsak dövülür, bir tatlı kaşığı öğütülmüş çemen otu ve bal iyice karıştırılıp macun haline getirilir ve her akşam ağrıyan eklemlere sürülür. Üzerine yağlı kağıt konarak bantlanır ve sabaha kadar bekletilir.

Böbrek ve safra kesesi taşlarını eritmek için

  • 100 gr. limon suyu + 100 gr zeytinyağı + 3 baş ezilmiş sarımsak + 50 gr. maydanoz yaprağı suyu karıştırılır ve her akşam bu karışımdan 50 gr. içilir.

Sarımsaklı zeytinyağı

  • Bir cam kap içinde 200 gr. zeytinyağı ile 1 baş dövülmüş sarımsak karıştırılır, kapağı kapatılır ve buzdolabına konur. 24 saat sonra süzülür ve günde 30-50 gr. sarımsaklı zeytinyağı aynı miktarda limon suyu ile karıştırılarak içilir. Mideyi, bağırsakları ve karaciğeri temizler. Yemek ve salata üzerine de konabilir.


Uykusuzluğa karşı


24 tane limon suyu + 350 gr. dövülmüş sarımsak, bir cam kap içinde , üzeri 3 kat bezle kapatılarak, oda sıcaklığında 1 hafta bekletilir. Sonra süzülüp buzdolabına konur, karışım bitene kadar sabah akşam 1’er yemek kaşığı içilir. Karışım mükemmel bir damar açıcı ve temizleyicidir. (Limon suyu yerine doğal sirke dekullanılabilinir. “Sirke” bölümüne bakınız.)

Dip Not: Sarımsak kullanırken taze taş köprü sarımsağı kullanın hem koku yapmaz hem de çok faydalıdır. Ayrıca hastalıklar için tabletini kullanabilirsiniz. Bunun içinde güvendiğiniz bir yerden alın. Ben şahsen Sayın Ahmet Maranki hocanın tabletlerini kullanıyorum çok da faydasını gördüm. Daha ucuz diye kalitesiz ürünler almanızı önermem.

Kaynak:Emsey Hospital, Evrim Ağacı, Memorial

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir